ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Η Ινομυαλγία αποτελεί ένα μυοσκελετικό σύνδρομο πόνου, που χαρακτηρίζεται από διάχυτο χρόνιο πόνο στο σώμα και ταξινομείται στα γενικευμένα σύνδρομα πόνου. Η ινομυαλγία εμφάνιζεται στο 5% του ενήλικου πληθυσμού μιας χώρας, ενώ οι γυναίκες ηλικίας 25-45 ετών αποτελούν το 90% των ατόμων που πάσχουν από ινομυαλγία (γυναίκες/άνδρες= 7/1).

Η ταξινόμηση της ινομυαλγίας χωρίζεται σε 3 κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής:

 • Πρωτοπαθής ινομυαλγία, χωρίς την ύπαρξη ρευματικής νόσου.
 • Δευτεροπαθής ινομυαλγία, μετά από ρευματική νόσο, οστεοαρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Μετατραυματική ινομυαλγία, όπου εκδηλώνεται έπειτα από τραυματισμό (whiplash, εκτεταμένη ιστική βλάβη κ.α.)

Συμπτώματα

Κατατάσσεται στα ‘’σύνδρομα μεγεθύνσεως του πόνου’’, με διάχυτους πόνους σε σπονδυλική στήλη, αυχένα, ωμική ζώνη και κάτω άκρα. Χαρακτηρίζεται επίσης από πρωινή δυσκαμψία, έντονη σωματική κόπωση, αίσθημα οιδήματος σε μεγάλες αρθρώσεις (ισχία, γόνατα, ώμοι), καθώς και διαταραχές ύπνου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασθενείς να ξυπνούν κουρασμένοι (μη αναζωογονητικός ύπνος).

Τα συμπτώματα είναι εντονότερα τις πρωινές ώρες, με σταδιακή βελτίωση προς το μεσημέρι, ενώ επιδεινώνονται ξανά τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Η Ινομυαλγία αποτελεί μια νόσο σχετιζόμενη με το χρόνιο stress και τα συμπτώματα της επιδεινώνονται, έπειτα από στρεσογόνες καταστάσεις.

Φυσικοθεραπευτική Αντιμετώπιση

Η φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση έχει ως στόχο την διατήρηση μιας ποιοτικής ζωής για τα άτομα που εμφανίζουν ινομυαλγία, την μείωση του πόνου και της κόπωσης των ασθενών, την μείωση των διαταραχών του ύπνου, καθώς και την προαγωγή της ευφορίας και ευεξίας. Τα φυσικοθεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται στα κέντρα μας είναι τα εξής:

 • Βελονισμός (σωματοβελονισμός, ωτοβελονισμός)
 • Ήπια θεραπευτική αεροβική άσκηση
 • Θερμοθεραπεία (tecar therapy, θερμά επιθέματα)
 • Θεραπευτική μάλαξη

 

Πηγή:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3845002/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24737367
 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24365316
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28636204
 5. ‘’Αντιμετώπιση Χρόνιου Μυοσκελετικού Πόνου με Βελονισμό.’’ Μιλτιάδης Γ. Καράβης.