Η χρήση της τεχνολογίας συνδέεται με το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η χρήση της τεχνολογίας συνδέεται με το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Η χρήση της τεχνολογίας συνδέεται με το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολλές ώρες τις ηλεκτρονικές συσκευές τους μπορεί να παρουσιάσουν πρώιμα σημάδια ανάπτυξης του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι νεαροί ενήλικες που περνούσαν κατά μέσο όρο 9 ώρες την ημέρα χρησιμοποιώντας κινητά τηλέφωνα, tablet, κονσόλες παιχνιδιών και υπολογιστές ανέφεραν περισσότερο πόνο στους καρπούς και τα χέρια τους από τους συνομήλικους τους που ξόδεψαν λιγότερο χρόνο κάθε μέρα χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες συσκευές.

Όσοι πήραν μέρος στη μελέτη και χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους εντατικά, είχαν αλλαγές τόσο στο μέγεθος όσο και στο σχήμα του διάμεσου νεύρου και αλλαγές στο σύνδεσμο που ονομάζεται εγκάρσιος καρπικός σύνδεσμος. Αυτές οι αλλαγές δείχνουν τα συμπτώματα των ατόμων με Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Peter White, επίκουρος καθηγητής τεχνολογίας υγείας και πληροφορικής στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεαρούς ενήλικες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Από τους ερευνητές ορίστηκαν «εντατικοί» χρήστες όσοι χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους κατά μέσο όρο για 9 ώρες την ημέρα ενώ όσοι δεν ήταν εντατικοί χρήστες τις χρησιμοποιούσαν για περίπου 3 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, από τους εντατικούς χρήστες περίπου το 92% παραπονέθηκαν για πόνο ή δυσφορία στα χέρια και τους καρπούς τους, και μόνο το 25% των λιγότερο συχνών χρηστών εμφάνισαν πόνο.

Η πληκτρολόγηση, το κλικ, η κύλιση, το πάτημα, το κουμπί του παιχνιδιού οδήγησαν σε πόνο όχι μόνο στα χέρια και τους καρπούς άλλα και σε άλλα μέρη στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ώμων, του λαιμού, της άνω και κάτω πλάτης και των αγκώνων. Τα γραπτά μηνύματα, τα παιχνίδια, η πληκτρολόγηση και η περιήγηση στο διαδίκτυο περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενές κινήσεις. Όταν αυτές οι κινήσεις γίνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Χρήσιμες συμβουλές

Για την πρόληψη του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα δεδομένης της αυξανόμενης και εκτεταμένης χρήσης ηλεκτρικών συσκευών σε πολλές ηλικιακές ομάδες προτείνεται

  • Η διατήρηση του καρπού σε ευθεία θέση μπορεί να μειώσει την πίεση στο μέσο νεύρο.
  • Δίνουμε προσοχή στη στάση του σώματος.
  • Κρατάμε χαλαρά τις συσκευές και αποφεύγουμε την υπερβολική δύναμη κατά την πληκτρολόγηση. Αποφεύγουμε επιπλέον να διατηρούμε τον αντίχειρα και τα δάχτυλα σε κάμψη για αρκετή ώρα ειδικά όταν χρησιμοποιούμε μόνο το ένα χέρι σε μια συσκευή.
  • Κάνουμε συχνά διαλείμματα και συνίσταται να κάνουμε διατάσεις στα χέρια και το υπόλοιπο σώμα.