ΠΑΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (ΠΑΡΕΣΗ BELL)

ΠΑΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΕΥΡΟΥ (ΠΑΡΕΣΗ BELL)

Η περιφερική πάρεση του προσωπικού νεύρου περιγράφει την οξεία εμφάνιση μερικής ή πλήρους αδυναμίας των μυών του προσώπου που νευρώνονται από το προσωπικό νεύρο.

Προσβάλει συνήθως ηλικές απο 20- 50 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο. Προδιάθεση εμφανίζουν οι γυναίκες προς το τέλος της εγκυμοσύνης τους και οι διαβητικοί. Έχει παρατηρηθεί επίσης και οικογενής προδιάθεση, όπως και κάποια εποχιακή κατάσταση, με έξαρση την άνοιξη και το φθινόπωρο, που οι ασθενείς εκτίθενται σε ψυχρό ρεύμα αέρος.

Αίτια

Οι συχνότερες αιτίες περιφερικής προσβολής του προσωπικού νεύρου είναι: οι λοιμώξεις (ιογενείς, βακτηριακές κ.λπ.)

  • οι όγκοι (σε περιοχές που διέρχεται το νεύρο)
  • τοξικά και αίτια μεταβολισμού (π.χ. δηλητηριάσεις από αρσενικό, μόλυβδο, αλουμίνιο
  • έλλειψη βιταμίνης του συμπλέγματος Β, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.

Κλινική εικόνα

Χαρακτηρίζεται από σύστοιχη αποπλάτυνση του μετώπου, αδυναμία ρυτίδωσης του μετώπου, διεύρυνση της βλεφαρικής σχισμής, αδυναμία σύγκλισης των βλεφάρων, επιπέδωση της ρινοχειλικής αύλακας, πτώση της γωνίας του στόματος, απόκλιση του στόματος προς το αντίθετο πλάγιο.

Πολλές φορές η πάρεση συνοδεύεται και από διαταραχές του διάμεσου νεύρου με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπογευσία στα πρόσθια 2/3 της γλώσσας καθώς και μείωση στην έκκριση σιέλου και δακρύων.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στη θεραπεία της πάρεσης του προσωπικού νεύρου περιφερικού τύπου περιλαμβάνεται η συντηρητική και η χειρουργική αγωγή. Η συντηρητική αντιμετώπιση αφορά τη φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση και κορτιζόνη )και τη φυσικοθεραπεία, ενώ η χειρουργική έχει ως στόχο την αποσυμπίεση του νεύρου στον προσωπικό πόρο.

ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός κατέχει σημαντική θέση στη θεραπεία της ιδιοπαθούς πάρεσης, επιταχύνοντας τη διαδικασία της αποκατάστασης και ελαττώνοντας της υπολειμματικές διαταραχές. Πολύ σημαντική για την θεραπεία της πάρεσης του προσωπικού είναι επίσης και η κινησιοθεραπεία (ειδικές ασκήσεις για τους μύες του πρόσωπου).

Εικόνα: Πάρεση προσωπικού νεύρου (https://factdr.com/health-conditions/bells-palsy/)